Gheorghe Titeica

« Back to calendar « Previous Event | Next Event »
Monday October 4, 2021 6:00 PM - 7:00 PM
Annually on October 4

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_%C8%9Ai%C8%9Beica

Gheorghe Țițeica (n. 4/17 octombrie 1873, Drobeta Turnu-Severin - d. 5 februarie 1939, București), matematician și pedagog român. Profesor la Universitatea din București și la Școala Politehnică din București. Membru al Academiei Române și al mai multor academii straine, doctor honoris causa al Universității din Varșovia.

S-a ocupat în special cu studiul rețelelor din spațiul cu n dimenisuni, definite printr-o ecuație a lui Laplace. Creator al unor capitole din geometria diferențială proiectivă și afină, unde a introdus noi clase de suprafețe, curbe și rețele care ii poarta numele. Prin numeroasele lucrări de matematică elementară și de popularizare a științei, pe care le-a publicat de-a lungul întregii sale vieți, a contribuit la ridicarea nivelului învațământului matematic din România.

Împreună cu Ion Ionescu, A. Ioachimescu și V. Cristescu, a înființat revista „Gazeta matematică”, iar cu G.G. Longinescu publicația „Natura” pentru răspândirea științelor. Cu D. Pompeiu a editat revista „Mathematica”.

Este tatăl fizicianului Șerban Țițeica.

 


 


Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.